האוניברסיטה אישרה תוכנית חומש אסטרטגית להוגנות מגדרית

מדובר בתוכנית מפורטת ומחייבת, שנועדה להתמודד עם הפערים המגדריים המשמעותיים הקיימים בקרב חברי הסגל הבכיר בכלל ובתחום המדעים המדויקים במיוחד, מתוך מבזקמפוס.

13 דצמבר 2015
תוכנית חומש אסטרטגית להוגנות מגדרית

אוניברסיטת תל-אביב אימצה לאחרונה תוכנית חומש אסטרטגית ליישום הוגנוּת מגדרית. מדובר בתוכנית מפורטת ומחייבת, שנועדה להתמודד עם הפערים המגדריים המשמעותיים הקיימים בקרב חברי הסגל הבכיר בכלל ובתחום המדעים המדויקים במיוחד.

בבסיס הצורך לקידום הוגנות מגדרית באקדמיה בכלל ובאוניברסיטת תל-אביב בפרט ניצבת העובדה הבאה: אף שנשים מהוות רוב בקרב הסטודנטים לכלל התארים 54%, הרי שמספרן בקרב הסגל האקדמי צונח ל-29%. זאת ועוד, ככל שמטפסים במדרג האקדמי, שיעורן של הנשים מוסיף ויורד.

בין ההמלצות שהתקבלו כעת: איתור סטודנטיות מצטיינות לתארים ראשון ושני; עריכת סדנאות, מנטורינג ומתן מלגות לדוקטורנטיות; הקמת מגוון מנגנונים לגיוס נשים לסגל האוניברסיטה; קידום "מודעוּת מגדרית" בקרב מקבלי ההחלטות במוסד, וקביעת ייצוג הולם בוועדות המרכזיות של האוניברסיטה.

למידע נוסף>>

מטרות נוספות שנקבעו הן: מתן הזדמנויות שוות לנשים בקבלה ובקידום, וליווי נשים מוכשרות במשעול הקריירה האקדמית, החל מהתואר הראשון, דרך תארים מתקדמים ועד לשלבי הקליטה בסגל האקדמי.

במסגרת הצעדים שיינקטו להשגת מטרות אלה, הוחלט על קידום תרבות ארגונית והסברה בנושא הוגנוּת מגדרית, ועל הקמת ועדה ליישום התוכנית האסטרטגית, שתעסוק בנושא ותאסוף ותנתח באופן רציף מידע הקשור לתחום. עוד בתכנון: הרחבת מעון היום, קידום גמישות בשעות ההוראה, הקמת חדרי הנקה בכל פקולטה.

בתוך כך, אושרו לפני ימים אחדים שתי תוכניות חדשות. הראשונה, תוכנית מלגות נשיא לבתר-דוקטורט המיועדות לדוקטורנטיות מצטיינות, שבמסגרתה יוענקו מדי שנה חמש מלגות בגובה 25 אלף דולר לשנה, לתקופה של עד שנתיים, שמטרתן לסייע לדוקטורנטיות מצטיינות לצאת להשתלמות פוסט-דוקטורט באוניברסיטאות מובילות בחו"ל. השנייה היא תוכנית "מענק סיוע", שבמסגרתה יוענק סכום של עד 500 דולר לדוקטורנטיות ולחברות סגל היוצאות לכנס בחו"ל יחד עם תינוק/ת.

פרופ' ארהרד מסבירה, כי התוכניות החדשות מתבססות על ההבנה כי שלב הפוסט-דוקטורט מהווה את אחדהחסמים המרכזיים, המצמצמים את מספר הנשים בסגל הבכיר. "במסגרת התחרות שקיימת באקדמיה, חשוב שחוקרות וחוקרים צעירים ייצאו לפוסט-דוקטורט באוניברסיטאות יוקרתיות בחו"ל, אלא שבמבנה החברתי של היום עדיין קשה יותר לנשים לעבור לחו"ל עם המשפחה מאשר לגברים.

היעד המרכזי שאנו מציבים לעצמנו הוא שבעוד חמש שנים שיעור הנשים בקרב הסגל האקדמי יעמוד על 35% לעומת 29% כיום", מסכמת פרופ' ארהרד, "אם נגיע למספר הזה, אוניברסיטת תל-אביב תהיה האוניברסיטה המובילה בארץ בתחום ההוגנוּת המגדרית".